Aanstekelijke muziek voor de allerkleinsten.
Zing, beweeg en ontdek de speelsheid verscholen in de (klassieke) muziek.
Deze schoolconcerten passen uitstekend bij ontdekkende kleuters. 
Oktober
28-29
November
1-5
Februari
7-16
Het Koninklijk Concertgebouw
Wie zet 's nachts de sterren aan?
Met musici van Amsterdam Sinfonietta
Ontdek het geheim van de nacht via de magische klank van de strijkinstrumenten.  
Als jij ’s avonds je ogen sluit, worden de sterren net wakker. Hoe komt het dat ’s nachts alles anders klinkt? Waar blijven de sterren als we ze niet zien? En het belangrijkste: wie zet ’s nachts de sterren aan?

De magische kracht van de nacht: daarover gaat Amsterdam Sinfonietta’s muzikale avontuur voor kleuters en hun ouders.
Voor:  groep 1 en 2
Waar: Het Koninklijk Concertgebouw
Duur: 45 minuten
Lessen: 5 lessen van circa 30 minuten via een digitaal lespakket
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, reflectief
Januari
11 - 14
   
Nationale Opera & Ballet
Goud!
Met muziek van Leonard Evers, tekst van Flora Verbrugge en regie van Wout Koeken
Jacob woont met zijn vader en zijn moeder bij de zee, in een kuil onder een oude boom. Op een dag vangt hij een heel bijzondere vis. Het beestje kijkt hem met zwarte oogjes aan en smeekt: ‘Gooi mij terug en laat me leven, wat je wenst zal ik je geven!’

Jacobs ouders weten wel wat ze moeten vragen. Een warme deken voor de nacht. Een echt bed. Een huisje. Ze krijgen alles wat ze wensen, maar echt gelukkig zijn ze niet. Keer op keer moet Jacob terug naar zee met nieuwe wensen. Maar ziet de vis er nou elke keer een beetje zwakker uit? En waarom begint de zee steeds wilder te kolken?
Een percussionist en een zangeres spelen en zingen het verhaal van een magische vis die al je wensen kan laten uitkomen. Goud! is aanstekelijk muziektheater voor ons jongere publiek over steeds meer en grotere wensen, over het alles kunnen krijgen, en toch ... het is nog steeds niet genoeg.
Voor:  groep 1 t/m 3
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 45 minuten
Lessen: digitaal lesmateriaal en 1 voorbereidende workshop op school
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief
Maart
31
April
1
 
Concertgebouworkest
Carnaval der Dieren

De brul van een leeuw ken je. En het geluid van een koekoek ook. Maar hoe klinkt de piano als er kangoeroes op dansen? Het Carnaval der dieren werd meer dan honderd jaar geleden gecomponeerd door de Franse componist Camille Saint- Saëns. Dit bijzondere muziekstuk bestaat uit 14 delen, waarin steeds een dier of fantasiefiguur centraal staat.

Als je heel goed luistert, dan hoor je de vissen in het aquarium zwemmen en komt het bos tot leven. De dieren worden soms grappig, maar altijd heel treffend verbeeld. Hierdoor hoor je steeds weer iets nieuws en krijg je vanzelf zin om mee te doen.

Voor:  groep 1 en 2
Waar: RCO House
Duur: 60 minuten
Lessen: 15 lessen via een educatieve app en 2 lesbezoeken van musici in de klas
Muzikale domeinen
Zingen, spelen, bewegen, luisteren
Oktober
27 - 29
Februari
1 - 2
 
Nederlands Philharmonisch Orkest
Pluk van de Petteflet
Strijkers, trompet, basklarinet en slagwerk i.s.m. Theater Gnaffel

Hele generaties zijn opgegroeid met het kinderboek van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp, over een jongetje met een groot hart en een klein kraanwagentje. Je volgt in deze voorstelling Pluk en zijn avonturen, net zoals in het boek. De klassieker komt tot leven met de mooiste muziek van een ensemble uit het Nederlands Philharmonisch Orkest. De acteurs - en alleskunners - Diederick Ensink, Mark Haayema en Noralie Jansen zorgen voor magische en hilarische
momenten.

Voor:  groep 1 en 2
Waar: NedPho-Koepel
Duur: 45 minuten
Lessen: 3 lessen met digitaal lesmateriaal waaronder 3 liedjes
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief
April
4 - 7
Het Koninklijk Concertgebouw
Liedjes zonder grenzen
Met Izaline Calister, Thijs Borsten, Peer de Graaf en Stefan Blankestijn
Staan de koffers klaar? Tijdens dit concert gaan de kleuters op reis. Ze komen langs veel verschillende landen waar ze bekende liedjes kunnen meezingen en kennismaken met nieuwe liedjes.

Meneer de Graaf (‘Meneertje Peertje’) weet alles, is óveral geweest en kan heel veel. Hij is al heel oud, dus een spagaat kan hij niet meer, maar daar wil hij zelf niks van weten. Hij is jong van geest, houdt van vertellen en neemt je mee op reis over de wereld. Dat doet hij niet alleen, maar samen met zijn muziekvrienden én zijn dokter. Onderweg raakt hij weleens iets kwijt. Waar is bijvoorbeeld zijn ruimtepak gebleven? Zonder deze uitrusting kan hij onmogelijk naar zijn laatste bestemming... de maan!
Voor:  groep 1 en 2
Waar: Het Koninklijk Concertgebouw
Duur: 60 minuten
Lessen: 15 lessen via een educatieve app en 2 lesbezoeken van musici in de klas
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, reflectief
April
1
Muziekgebouw
Do-Re-Mi-Ka-Do
Met dansgezelschap De Stilte
Een lichaam dat schudt, een mond die hapt, een buik die bolt, een voet die stapt. Alles is muziek en alles is dans. Klank en beweging gaan altijd samen. Kijk maar: je hart dat klopt, dat is een geluid maar ook een ritme dat je in beweging zet. In De Stilte scheppen twee danseressen een alledaags avontuur met niks meer dan kleur, beweging, live muziek en een mysterieuze doos.
 
Precies zoals kinderen hun lichaam en hun omgeving ontdekken door te bewegen en te experimenteren, zo verkennen de twee danseressen van Do-Re-Mi-Ka-Do het podium in deze poëtische, geheel woordloze dansvoorstelling. Maar wat zit er toch in die doos? Is dat soms een (Do-Re-Mi-)kado? Aan het einde van de voorstelling mogen de kinderen het podium op om het zelf te ontdekken.
Voor:  groep 1 en 2
Waar: Muziekgebouw
Duur: 45 minuten
Lessen: digitaal materiaal voor een voorbereidende les in de klas
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, reflectief
Oktober
1
Oorkaan
Kriebel
Coproductie van Oorkaan, Nationale Opera & Ballet en Philharmonie Luxembourg
HOE KLINKT EEN KRIEBEL IN JE BUIK? En wat gebeurt er als die kriebel plots via je mond naar buiten glipt, door de ruimte zweeft en zo floep, via de viool de marimba in kruipt, en flop je oren in vliegt?

In een betoverend visuele ruimte nemen een vioolspelende zanger, een dansende percussionist en een zingende danseres je mee in een speelse ontmoeting tussen dans, muziek en stem. Een peuterconcert dat alle zintuigen kriebelt.
Voor:  groep 1 en 2
Waar: Muziekgebouw
Duur: 45 minuten

Lessen: digitaal lesmateriaal voor in de klas en een hoorspel. Workshop op aanvraag.
Muzikale domeinen
Bewegen, luisteren, receptief, reflectief
© 2020 Alliantie Muziekeducatie Amsterdam