Aanstekelijke muziek voor de allerkleinsten.
Zing, beweeg en ontdek de speelsheid verscholen in de (klassieke) muziek.
Deze schoolconcerten passen uitstekend bij ontdekkende kleuters. 
November
23 - 29
Januari
27 - 31
April
17 - 20
Mei
23 - 25
Het Concertgebouw
KleuterSinfonietta: StuiterStokken
Met musici van Amsterdam Sinfonietta
Luister naar de magische klank van strijkinstrumenten en zing en stuiter mee.
De musici van KleuterSinfonietta zijn altijd in beweging. Samen strijken ze erop los, hun strijkstokken stuiteren van hot naar her. Maar wat gebeurt er als de een linksaf wil en de ander rechtsaf? Kun jij ze vertellen welke kant ze op moeten?

In deze nieuwe KleuterSinfonietta-voorstelling boordevol bruisende muziek gaan de kinderen samen met de musici stuiteren. Kinderen maken op speelse wijze kennis met de mooiste strijkersmuziek, gespeeld door musici van Amsterdam Sinfonietta, en met de strijkinstrumenten viool, altviool, cello en contrabas.
Voor:  groep 1 en 2
Waar: Koorzaal, Het Concertgebouw
Duur: 45 minuten
Lessen: 5 lessen van circa 30 minuten via een digitaal lespakket
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, reflectief
Juni
1 - 2
Concertgebouworkest
Carnaval der Dieren

De brul van een leeuw ken je. En het geluid van een koekoek ook. Maar hoe klinkt de piano als er kangoeroes op dansen? Het Carnaval der dieren werd meer dan honderd jaar geleden gecomponeerd door de Franse componist Camille Saint- Saëns. Dit bijzondere muziekstuk bestaat uit 14 delen, waarin steeds een dier of fantasiefiguur centraal staat.

Als je heel goed luistert, dan hoor je de vissen in het aquarium zwemmen en komt het bos tot leven. De dieren worden soms grappig, maar altijd heel treffend verbeeld. Hierdoor hoor je steeds weer iets nieuws en krijg je vanzelf zin om mee te doen.

Voor:  groep 1 en 2
Waar: Amsterdamzaal, RCO House
Duur: 60 minuten

Tijden: 9:30, 11:00 of 12:45 uur
Lessen: 15 lessen via een gratis educatieve app en 1 lesbezoek van musici in de klas

 
Muzikale domeinen
Zingen, spelen, bewegen, luisteren
Maart
23
Muziekgebouw
Moggûh!
Door Ah, Cappella!
We volgen een ‘normale’ dag uit het leven van een scholier waarin stem en emotie de hoofdrol spelen. Kinderliedjes van overal over de wereld en de prachtige koormuziek van Sweelinck tot nieuw gecomponeerde muziek wekken op het toneel een gekke, ontroerende en magische muzikale wereld op. Tandenpoetsen kan uitmonden in een murmelend en proestend Bachkoraal, een swingend Surinaams tel-lied maakt van een saaie rekenles een feestje, een baby wordt getroost met een prachtig Turks slaapliedje en pijn wordt uitgeschreeuwd in een virtuoze belcanto aria.

Tijdens de voorstelling zingen de kinderen samen met de leden van Ah, Cappella! en worden ze betoverd door magisch mooie stukken uit het koorrepertoire van Sweelinck tot Ligeti. We maken deze voorstelling met de zangers van Ah, Cappella!, regisseur Bart Oomen, educatie-ontwikkelaar Emma Rekers en componist/ arrangeur Leonard Evers, die tevens de artistieke leiding over dit project heeft.

Aan de muziekvoorstelling gaat een educatieprogramma op de scholen vooraf. Het doel van dit educatietraject en de muziekvoorstellingen is om de kinderen te laten ervaren hoezeer gezongen muziek je in het hart kan raken. De voorstelling en workshop is ontwikkeld in dankbare samenwerking met Aslan Muziekcentrum.
Voor:  groep 1 t/m 4
Waar: Muziekgebouw
Duur: 50 minuten
Lessen:
digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas, lesbezoek van zanger in de klas
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief
Oktober
5 - 7
Juni
5 - 8
 
Nederlands Philharmonisch Orkest
Muk en het Orkest
Met Mark Haayema, Aniek Stokkers, Dennis de Groot en 20 musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Een symfonisch sprookje met muziek, poppenspel en animaties.
Ga mee op avontuur met het hondje Muk en ontmoet onderweg de muzikale dieren op de berg die Muk beklimt!


Kinderboekenschrijver en acteur Mark Haayema schrijft het 4e boek in zijn serie over het hondje Muk: Muk en het Orkest! Gelijktijdig schrijft hij het script voor een nieuwe voorstelling voor kleuters met dezelfde titel. Zowel in het boek als op het podium is het Nederlands Philharmonisch Orkest te horen met nieuwe muziek bij dit verhaal, geschreven door componist Thomas Beijer. Maar ook bekende klassieke muziek zal niet ontbreken.

Muk en het Orkest wordt gespeeld door het Nederlands Philharmonisch Orkest en drie vertellers. Zij bespelen de pop Muk en creëren zijn hele wereld in miniatuur en op greenscreen.
Het orkest speelt een zeer actieve rol. Naast de speciaal gecomponeerde muziek,
spelen zij ook de (muzikale)rollen van de dieren. En zullen zij met hun bestipte noten invloed hebben op het verhaal.
 

Voor:  groep 1 en 2
Waar: NedPho-Koepel
Duur: 45 minuten
Lessen:
3 lessen met digitaal lesmateriaal waaronder meezing liedjes (2 voorbereidende lessen, 1 reflectieles)
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief
November
8
Oorkaan
Vier!
Hoe klinkt samen? Een blauwe met een cape van mouwen. Een grijze krijger met papieren spieren. Een mega-gele magiër en een rode honderd-snarige. O, en natuurlijk Guy! Als dat maar goed gaat … Als ze hun bijzondere krachten samenbrengen, gebeurt er iets dat maar eens in de honderdvier jaar voorkomt! Voor je het weet ben je ergens anders. Je hoort muziek. Het komt steeds dichterbij. Vier musici spelen vrolijk, hinkelend, struikelend. Samen vieren ze iets bijzonders. Met zijn vieren samen, dat is een feest!
Voor:  groep 1 en 2
Waar: Muziekgebouw
Duur: 50 minuten
Lessen: 5 lessen via een digitaal lespakket
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief
April
4 - 7
Het Concertgebouw
Ik sta paf!
Met Yvonne van den Eerenbeemt zang, Thierry Castel arrangementen en piano, Jasper van Damme saxofoon, Mark van Kersbergen op slagwerk.
Zing mee tijdens dit meezingfeest met de bekende en tijdloze liedjes van Annie M.G. Schmidt.

Annie M.G. Schmidt wist wel hoe je kinderen aan het zingen moest krijgen. ‘Ik wil alles wat niet mag, de hele dag, de hele dag!’ Annie M.G. Schmidt is tijdloos. Goede reden om de voorstelling Ik sta paf! terug te laten komen, zodat nóg meer kinderen kunnen genieten van dit meezingfeest. Duik ook in de wereld van Dikkertje Dap en Het beertje Pippeloentje. Ook De heks van Sier-kon-fleks is erbij. En De leeuw is los, en op weg naar het Amsterdamse Bos! Zing mee en laat iedereen paf staan!
Voor:  groep 1 en 2
Waar: Kleine zaal, Het Concertgebouw
Duur: 60 minuten
Lessen: 15 lessen via een educatieve app en 2 lesbezoeken van musici in de klas
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, reflectief
© 2022 Alliantie Muziekeducatie Amsterdam