Bijzondere verhalen en fantasierijke muziek die onze basale emoties aanwakkeren.
"Ik zing, ik lach, ik voel..." Deze schoolconcerten pakken je beet en laten een onvergetelijke indruk achter. 
Maart
8 - 28
   
Het Koninklijk Concertgebouw
Sofie ontdekt Zuid-Amerika
Met musici van Amsterdam Sinfonietta
Sofie ontdekt op de zolder van haar opa een stoffige oude kist. Op het moment dat ze hem openmaakt begint de kamer te draaien en start de muziek...

Samen met Sofie verlaten we ons koude kikkerlandje en aan de hand van het virtuoze Trio Galantes betreden we een nieuwe wereld, waar Sofie de samba danst en vecht met krokodillen. Ze leert alles over de rijke (muzikale) cultuur en hoort eindelijk hoe haar opa ooit naar Nederland is gekomen.
Reis mee door Zuid-Amerika met deze swingende voorstelling! 
Voor:  groep 3 en 4
Waar: Het Koninklijk Concertgebouw
Duur: 45 minuten
Lessen: 5 lessen van circa 30 minuten via een digitaal lespakket
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, dansen, luisteren, receptief, reflectief
Januari
11 - 14
   
Nationale Opera & Ballet
Goud!
Met muziek van Leonard Evers, tekst van Flora Verbrugge en regie van Wout Koeken
Jacob woont met zijn vader en zijn moeder bij de zee, in een kuil onder een oude boom. Op een dag vangt hij een heel bijzondere vis. Het beestje kijkt hem met zwarte oogjes aan en smeekt: ‘Gooi mij terug en laat me leven, wat je wenst zal ik je geven!’

Jacobs ouders weten wel wat ze moeten vragen. Een warme deken voor de nacht. Een echt bed. Een huisje. Ze krijgen alles wat ze wensen, maar echt gelukkig zijn ze niet. Keer op keer moet Jacob terug naar zee met nieuwe wensen. Maar ziet de vis er nou elke keer een beetje zwakker uit? En waarom begint de zee steeds wilder te kolken?
Een percussionist en een zangeres spelen en zingen het verhaal van een magische vis die al je wensen kan laten uitkomen. Goud! is aanstekelijk muziektheater voor ons jongere publiek over steeds meer en grotere wensen, over het alles kunnen krijgen, en toch ... het is nog steeds niet genoeg.
Voor:  groep 1 t/m 3
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 45 minuten
Lessen: digitaal lesmateriaal en 1 voorbereidende workshop op school
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief
November
1
Bimhuis
TAKATÁ TAKATÁ

In een magische speeltuin vol spannende geluiden van over de hele wereld ontmoet een groep muzikanten de kleurrijke flamencodanseres Karen. Zij danst en stampt tot de vonken er vanaf spatten. Maar als de muziek stopt staat zij stil. De muzikanten willen haar weer tot leven wekken. Maar wat is ritme precies en hoe maak je dat samen?

In TAKATÁ TAKATÁ ga je mee op een werelds ritmisch avontuur. Deze muzikale ontdekkingstocht begint in een jungle van live schilderingen. Al zingend, spelend, klappend en stampend gaat de reis door Spanje, Cuba, West-Afrika en India.

Voor:  groep 3 en 4
Waar: Bimhuis
Duur: 50 minuten
Lessen: digitaal materiaal voor een voorbereidende les in de klas
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, reflectief
April
5 - 6
   
Concertgebouworkest
Peter en de Wolf

Peter is dapper en ongeveer acht jaar. Hij woont bij zijn opa. Samen met een kat, een vogeltje en een eend. Peter mag van opa niet alleen buiten het hek spelen, want in het bos zit een wolf. Op een dag komt de wolf uit het bos. En – zoals altijd in sprookjes – heeft hij honger. Wat er dan gebeurt, vertel ik nog niet, maar aan het eind loopt het gelukkig wel goed af…

Alle mensen en dieren in dit muzikale sprookje worden door een instrument gespeeld. Hoe klinkt een opa? En een kat of een vogel? Peter en de wolf komt tot leven, waardoor je met je oren gaat ‘zien’ wat er gebeurt.

Voor:  groep 3 en 4
Waar: RCO House
Duur: 60 minuten
Lessen: 6 lessen via een educatieve app en 2 lesbezoeken van musici in de klas
Muzikale domeinen
Zingen, spelen, luisteren, vastleggen, receptief, reflectief
April
22
Oorkaan
Dromenblazers
Met het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet
HOE KLINKT FANTASIE? Vier jongens blazen dromen tot leven. Met de sleutels van fantasie openen ze deuren naar ongekende droomwerelden. Vol jeugdige verwondering en soms een tikje stout, dagen ze je op speelse wijze uit om mee te dromen. Of feestdromen. Of dansdromen. Of terugdromen.

Dromenblazers is een vrolijk concert waarin de vier mannen van het Nieuw Amsterdams Klarinet Kwartet op een magische wijze soepel switchen tussen verschillende muziekstijlen van Gershwin, Satie, Mahler en Dvořák. Want in dromen kan alles!
Voor:  groep 3 t/m 6
Waar: Muziekgebouw
Duur: 45 minuten

Lessen: digitaal lesmateriaal voor in de klas en een hoorspel. Workshop op aanvraag.
Muzikale domeinen
Bewegen, luisteren, receptief, reflectief
Oktober
25 - 27
   
Nationale Opera & Ballet
Een lied voor de maan
De eenzame mol besluit een lied te schrijven om de maan op te vrolijken. De sprinkhaan repeteert met zijn orkest tot ze het lied helemaal onder de knie hebben en op een nacht geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna zo triest…?
 
Een lied voor de maan is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Toon Tellegen. Tellegen is internationaal vermaard om zijn vele korte dierverhalen. Zijn werk is geliefd bij jong en oud vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang. Voor componist Mathilde Wantenaar raakte de vertelling 'Een lied voor de maan' gelijk een snaar: ‘Het verhaal sprak meteen tot mijn muzikale verbeelding. […] Er komen belangrijke thema’s aan bod, zoals eenzaamheid, identiteit, teleurstelling en vriendschap. Het is ook een stuk over de kracht van muziek en de mogelijkheid om contact met elkaar te maken.’
Voor:  groep 4 t/m 6
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 60 minuten
Lessen: digitaal lesmateriaal en 1 voorbereidende workshop op school
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief
Oktober
27 - 29
Februari
2
 
Nederlands Philharmonisch Orkest
Pluk van de Petteflet
Strijkers, trompet, basklarinet en slagwerk i.s.m. Theater Gnaffel

Hele generaties zijn opgegroeid met het kinderboek van Annie M.G. Schmidt en Fiep Westendorp, over een jongetje met een groot hart en een klein kraanwagentje. Je volgt in deze voorstelling Pluk en zijn avonturen, net zoals in het boek. De klassieker komt tot leven met de mooiste muziek van een ensemble uit het Nederlands Philharmonisch Orkest. De acteurs - en alleskunners - Diederick Ensink, Mark Haayema en Noralie Jansen zorgen voor magische en hilarische
momenten.

Voor:  groep 1 t/m 3
Waar: NedPho-Koepel
Duur: 45 minuten
Lessen: 3 lessen met digitaal lesmateriaal waaronder 3 liedjes
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief
Maart
4
Muziekgebouw
Moggûh!
Met koor Ah, Cappella!
Hoe zing je geluk? Kan dat wel? Natuurlijk! Muziek is namelijk overal. Tandenpoetsen kan zomaar een murmelend en proestend liedje worden, en een rekenles wordt een stuk leuker als je er een Surinaams tel-liedje van maakt. Jonge zangers slaan de handen ineen met doorgewinterde zangers van Cappella Amsterdam in deze magische, helemaal a capella gezongen voorstelling.

Moggûh! volgt een 'normale' dag van een scholier, waarin emotie en zang op de gekste plekken opduiken. Kinderliedjes van over heel de wereld, prachtige koormuziek van componisten als Sweelinck en Ligeti én nieuw gecomponeerde muziek klinken samen in deze gekke en ontroerende muzikale wereld.
Voor:  groep 3 en 4
Waar: Muziekgebouw
Duur: 60 minuten
Lessen: digitaal materiaal voor een voorbereidende les in de klas
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, reflectief
© 2020 Alliantie Muziekeducatie Amsterdam