|
|
Ton is 12 jaar oud en woont op zolder boven de bakkerij van zijn ouders. Hier bouwt hij hutten, schrijft hij de mooiste gedichten en... bewaart hij zijn grootste geheim. Ton is namelijk gek op opera. Maar wat als zijn klasgenoten daar achter komen?
Be Opera is een muzikale belevenis voor het hele gezin. Vol humor en drama vertelt acteur Ton Meijer over hoe het is om als kind van opera te houden en over de angst om niet voor vol aangezien te worden. Terwijl je beleeft hoe Ton de confrontatie met zijn klas aangaat, maak je kennis met onverwoestbare opera-fragmenten.
XL-versie
Samen met sopraan Marijje van Stralen maakte Ton Meijer al diverse muziektheatervoorstellingen voor een jong publiek. Voor Be Opera sloegen zij de handen ineen met De Nationale Opera, vanuit de gezamenlijke wens om de liefde voor opera over te brengen op een nieuwe generatie. Be Opera speelt in kleine muzikale bezetting op scholen en in theaters door het land. In ons eigen theater presenteren we deze ‘XL-versie’, met een ensemble van musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest.
|
Stel, je zou een kijkje kunnen nemen in je eigen lijf… Wat zou je zien en horen? En zou je jezelf misschien een beetje beter kunnen begrijpen als je weet wat er speelt in je binnenste?
In Het lijflied ga je mee op avontuur met Ina, die een reis maakt door haar eigen lichaam. Ze luistert naar het potjeslatijn van haar omhooggevallen brein en laat zich opzwepen door haar daverende hartslag. In haar darmen ziet ze hoe een grote drol wordt bereid en samen met haar witte bloedlichaampjes gaat ze de strijd aan met een virus. Als ze na alle spannende belevenissen weer naar buiten gaat, de wereld in, weet ze dat haar lijf een bondgenoot is waarop ze kan vertrouwen.
Het lichaam als bron van inspiratie
De makers van Het lijflied laten zich inspireren door de verborgen geluiden, processen en verhalen van het menselijk lichaam. Componist Lucas Wiegerink weeft opnamen van lichaamsgeluiden door zijn compositie, waarin verder invloeden uit jazz en het grote operarepertoire te horen zijn. Hij ontwikkelde het plan voor deze zintuiglijke jeugdvoorstelling samen met de Franse muziektheatermaker Alma Terrasse, die het libretto en de regie voor haar rekening neemt.
|
Een lichtschakelaar, oude kranten en een aangespoelde schelp. Kun je daarmee muziek maken? De musici van Slagwerk Den Haag draaien er hun hand niet voor om. En nu stil... is een avontuur waarin je allerlei bijzondere geluiden ontdekt die je normaal niet opvallen. Een groots slagwerkconcert met kleine instrumenten. Waarbij je niet alleen luistert, maar ook mag meedoen!
Je kunt het zo gek niet bedenken of Slagwerk Den Haag kan er muziek mee maken. En dat doen ze al meer dan veertig jaar! Ze spelen niet alleen concerten voor kinderen, maar delen ook het podium met bijvoorbeeld dans- en theatergroepen. Ze spelen graag muziek van bijzondere 20e- en 21-eeuwse componisten. Zo klinkt in En nu stil... bijvoorbeeld muziek van John Cage, Lou Harrison en Kate Moore.
|
Gevaarlijk, gulzig, sluw en oneerlijk: dat is vast hoe je de wolf kent uit de sprookjes die je verteld zijn. Maar wat als hij zijn eigen stem eens mag laten horen? Is hij echt zo’n schurk, of toch eerder een pechvogel?
In Het meisje, de jager en de wolf beleef je klassieke sprookjes vanuit het perspectief van de wolf. Dat voorval met Roodkapje, die scène voor de deur bij de biggetjes: het lag allemaal niet zo simpel als ons altijd verteld is. Door een reeks misverstanden, vooroordelen, domme pech en een bizarre samenloop van omstandigheden is de wolf steeds onterecht als schurk verbeeld. De hoogste tijd voor eerherstel.
Het meisje, de jager en de wolf is een muzikale, tragikomische voorstelling voor iedereen vanaf 6 jaar. Door het bestaande perspectief op de rol van de wolf radicaal om te draaien, breekt de voorstelling op speelse wijze een lans voor empathie en verdraagzaamheid.
De makers
De Portugese componist Vasco Mendonça schrijft veel voor opera en muziektheater. Zijn eerste opera House Taken Over ging in première op het Festival Aix-en-Provence. Voor Het meisje, de jager en de wolf werkt hij samen met de filosoof en schrijver Gonçalo M. Tavares, wiens romans, kinderboeken, essays, toneel en gedichten in meer dan 25 talen vertaald zijn. De regie is in handen van de eigenzinnige Vlaamse theatermaker Inne Goris, die werkt op het grensvlak van muziektheater, dans en beeldende kunst.
|
|
Peter is dapper en ongeveer acht jaar. Hij woont bij zijn opa. Samen met een kat, een vogeltje en een eend. Peter mag van opa niet alleen buiten het hek spelen, want in het bos zit een wolf. Op een dag komt de wolf uit het bos. En – zoals altijd in sprookjes – heeft hij honger. Wat er dan gebeurt, vertel ik nog niet, maar aan het eind loopt het gelukkig wel goed af…
Alle mensen en dieren in dit muzikale sprookje worden door een instrument gespeeld. Hoe klinkt een opa? En een kat of een vogel? Peter en de wolf komt tot leven, waardoor je met je oren gaat ‘zien’ wat er gebeurt.