"Wat doet muziek met mij en hoe zit dat dan?"
Deze schoolconcerten bieden onderzoek en diepgang.
Er is ruimte voor participatie, reflectie en het vastleggen van eigen indrukken. 
Februari
16 - 17
   
Het Concertgebouw en Nederlands Philharmonisch Orkest
Vikingen
Een cellist komt in opstand en zet de andere orkestleden én de leerlingen in de zaal aan het denken over muziek. Kan het orkest niet veel meer klanken maken dan het geijkte orkestrepertoire? Waarom bepaalt de dirigent, wat willen de musici eigenlijk zelf? Een ietwat ontregelende voorstelling met Het Nederlands Philharmonisch Orkest en de Noorse cellist Harald Austbø over rechtvaardigheid, hiërarchie en democratie.
Voor:  groep 5 en 6
Waar: Grote zaal, Het Concertgebouw
Duur: 60 minuten
Lessen: 7 lessen van circa 30 minuten via een digitaal lespakket
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, presenteren, reflectief
Februari
17
Mei
24
 
Muziekgebouw
De blaffende krekel
Met muziekgroep Asko|Schönberg
Kan een krekel blaffen, een trommel zingen en een tuba schreeuwen? 
In het OERkest is dit de normaalste zaak van de wereld.
Hoe zou muziek klinken als er nog geen instrumenten waren uitgevonden?

Maak je eigen OERkest! 
Samen met de musici van Asko|Schönberg ontdekken en maken de leerlingen het OERkest, waarin niemand raar opkijkt van knettergekke ideeën. Kinderen gaan zelf experimenteren met geluiden en het maken van nieuwe instrumenten. Het wordt een orkest dat zijn gelijke niet kent en alles op z’n kop zet. 
 
Naast een voorbereidende workshop in de klas zijn er op de concertdag ook inspirerende workshops waar de klas zelf aan de slag gaat met het maken en bespelen van eigen instrumenten. Aan het einde van de ochtend komt iedereen samen in de Grote Zaal voor het slotconcert, waar kinderen zelf mogen meespelen met de musici van ensemble Asko|Schönberg.
Voor:  groep 5 en 6
Waar: Muziekgebouw
Duur: 1 dagdeel: van 9.00 - 12.00
Lessen: digitaal materiaal voor een voorbereidende les in de klas en een workshop in de klas
Muzikale domeinen
Zingen, spelen, luisteren, vastleggen, presenteren, reflectief
Juni
8 - 9
   
Concertgebouworkest
Schilderijententoonstelling
Met muziek van Modest Moesorgski en kunst van Kandinsky

De Russische componist Modest Moesorgski schreef dit werk na een bezoek aan een tentoonstelling van een van zijn kunstenaarsvrienden. Het bekendste deel genaamd promenade laat je heel goed voelen hoe het is om van het ene schilderij naar het andere te ‘kuieren’. Het werd een hit. Deze voorstelling koppelt de muziek met de kunst van Kandinsky die zich op zijn beurt liet inspireren door de kleurrijke compositie van Moesorgski. Laat je fantasie de vrije loop in een wonderlijk museum vol schilderijen die tot leven komen!

Leerlingen leren spelenderwijs begrippen als abstractie in muziek en kunst. Ze componeren een eigen melodie, maken een eigen schilderij en een eigen muzikale animatie met ter afsluiting tadaa! ... een eigen tentoonstelling.

Voor:  groep 5 en 6
Waar: RCO House
Duur: 60 minuten
Tijden: 
9:30, 11:00 of12:45 uur
Lessen: 6 lessen via een gratis educatieve app en 1 lesbezoek van musici in de klas
Muzikale domeinen
Spelen, luisteren, vastleggen, presenteren, receptief, reflectief
Mei
23 - 26 
   
Nationale Opera & Ballet
Be Opera XL
Muzikale vertelling met musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest

Ton is 12 jaar oud en woont op zolder boven de bakkerij van zijn ouders. Hier bouwt hij hutten, schrijft hij de mooiste gedichten en... bewaart hij zijn grootste geheim. Ton is namelijk gek op opera. Maar wat als zijn klasgenoten daar achter komen?

Be Opera is een muzikale belevenis voor het hele gezin. Vol humor en drama vertelt acteur Ton Meijer over hoe het is om als kind van opera te houden en over de angst om niet voor vol aangezien te worden. Terwijl je beleeft hoe Ton de confrontatie met zijn klas aangaat, maak je kennis met onverwoestbare opera-fragmenten.

XL-versie
Samen met sopraan Marijje van Stralen maakte Ton Meijer al diverse muziektheatervoorstellingen voor een jong publiek. Voor Be Opera sloegen zij de handen ineen met De Nationale Opera, vanuit de gezamenlijke wens om de liefde voor opera over te brengen op een nieuwe generatie. Be Opera speelt in kleine muzikale bezetting op scholen en in theaters door het land. In ons eigen theater presenteren we deze ‘XL-versie’, met een ensemble van musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Voor:  groep 4 t/m 6
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: nog niet bekend
Lessen: digitaal lesmateriaal en 1 voorbereidende workshop op school
Muzikale domeinen
Bewegen, dansen, luisteren, receptief, reflectief
Januari
18
   
Muziekgebouw
En nu stil...
Door Slagwerk Den Haag

Een lichtschakelaar, oude kranten en een aangespoelde schelp. Kun je daarmee muziek maken? De musici van Slagwerk Den Haag draaien er hun hand niet voor om. En nu stil... is een avontuur waarin je allerlei bijzondere geluiden ontdekt die je normaal niet opvallen. Een groots slagwerkconcert met kleine instrumenten. Waarbij je niet alleen luistert, maar ook mag meedoen!
 
Je kunt het zo gek niet bedenken of Slagwerk Den Haag kan er muziek mee maken. En dat doen ze al meer dan veertig jaar! Ze spelen niet alleen concerten voor kinderen, maar delen ook het podium met bijvoorbeeld dans- en theatergroepen. Ze spelen graag muziek van bijzondere 20e- en 21-eeuwse componisten. Zo klinkt in En nu stil... bijvoorbeeld muziek van John Cage, Lou Harrison en Kate Moore.

Voor:  groep 3 t/m 6
Waar: Muziekgebouw
Duur: 60 minuten
Lessen: digitaal materiaal voor een voorbereidende les in de klas
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, dansen, luisteren, presenteren, receptief, reflectief
Januari
30
   
Bimhuis
Groove Beest: Cacha Mundhino

Weet je waar ze goed kunnen grooven? In Portugal! Maar ook in Brazilië, Angola, Mozambique of een van de vele andere landen over heel de wereld waar ze Portugees praten. De muziek uit al die landen heeft ook één ding gemeen: ze swingt, ze bruist en ze groovet! Luister maar naar Cacha Mundinho!

Cacha Mundinho is de band van Joana Almeida, de eerste vrouwelijke klassieke fadogitarist van Portugal. In de onwijs de pan uit swingende muziek van Cacha Mundinho hoor je fado maar ook invloeden uit de Kaapverdiaanse en Braziliaanse muziek, én uit jazz.

Zoveel ritme in één smeltkroes, probeer daar maar eens stil bij te blijven zitten. We verklappen het alvast: dat gaat je niet lukken. En dat hoeft ook niet! Bij Groove Beest is het publiek net zo belangrijk als de muzikanten. Dus ga lekker helemaal los!

Voor:  groep 6 t/m 8
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten
Lessen: digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas, workshop in de klas, podcast
Muzikale domeinen
Zingen, spelen, bewegen, dansen, luisteren, receptief
April
11
Oorkaan
Superball, Lollipop & Mr. Classic
Urban meets klassiek slagwerk, met musici van Slagwerk Den Haag
What is your #battle? Tijdens dit theatrale concert word je meegevoerd door de kracht van hiphop beats, klassiek slagwerk en drums. De drie musici in Superball, Lollipop & Mr. Classic vertellen een verhaal zonder woorden maar met een eigen ritme. Beatboxen, muziek en dancemoves komen samen in een spannend spel waarin we bewegen op de beat die we allemaal kennen, de beat van ons eigen hart. Wat hebben we nodig? Onszelf en elkaar! Are you ready to follow your own rhythm? Wanneer onze ritmes samenkomen zijn we onverwoestbaar!
 
Beatboxer challenges female drummer challenges klassiek slagwerker. #StreetMeetsPluche
Akoestisch vs Elektronisch
Turning on your head is a matter of hard practice. Hier draait het om authenticiteit. #NoFilter
Connect met de kracht van kwetsbaarheid. Dat maakt jou en de groep #unbreakable.
What is your #battle?

 
Voor:  groep 5 t/m 8
Waar: Muziekgebouw
Duur: 60 minuten

Lessen: digitaal lesmateriaal voor in de klas.
Muzikale domeinen
Bewegen, luisteren, receptief, reflectief
Oktober
23 - 27
   
Nationale Opera & Ballet
Het meisje, de jager en de wolf

Gevaarlijk, gulzig, sluw en oneerlijk: dat is vast hoe je de wolf kent uit de sprookjes die je verteld zijn. Maar wat als hij zijn eigen stem eens mag laten horen? Is hij echt zo’n schurk, of toch eerder een pechvogel?

In Het meisje, de jager en de wolf beleef je klassieke sprookjes vanuit het perspectief van de wolf. Dat voorval met Roodkapje, die scène voor de deur bij de biggetjes: het lag allemaal niet zo simpel als ons altijd verteld is. Door een reeks misverstanden, vooroordelen, domme pech en een bizarre samenloop van omstandigheden is de wolf steeds onterecht als schurk verbeeld. De hoogste tijd voor eerherstel.

Het meisje, de jager en de wolf is een muzikale, tragikomische voorstelling voor iedereen vanaf 6 jaar. Door het bestaande perspectief op de rol van de wolf radicaal om te draaien, breekt de voorstelling op speelse wijze een lans voor empathie en verdraagzaamheid. 

De makers
De Portugese componist Vasco Mendonça schrijft veel voor opera en muziektheater. Zijn eerste opera House Taken Over ging in première op het Festival Aix-en-Provence. Voor Het meisje, de jager en de wolf werkt hij samen met de filosoof en schrijver Gonçalo M. Tavares, wiens romans, kinderboeken, essays, toneel en gedichten in meer dan 25 talen vertaald zijn. De regie is in handen van de eigenzinnige Vlaamse theatermaker Inne Goris, die werkt op het grensvlak van muziektheater, dans en beeldende kunst.

Voor:  groep 4 en 5
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: nog niet bekend
Lessen: digitaal lesmateriaal en 1 voorbereidende workshop op school
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief
November
1
   
Bimhuis
Groove Beest: Koffie!

De Amsterdamse band Koffie heeft het ideale groove-recept uitgevonden: smoothe jazz en seventies funk, gemixt met keiharde afrobeats uit Nigeria. Met zeven man sterk krijgen ze zelfs de stijfste hark nog uit z’n stoel. Verwacht opzwepende improvisaties, eindeloze beats en hete grooves.

Voor:  groep 6 t/m 8
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten
Lessen: digitaal materiaal voor een voorbereidende les in de klas
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, dansen, luisteren, presenteren, receptief, reflectief
December
8
   
Bimhuis
Groove Beest: Kruidkoek

Groove Beest Kruidkoek, dat klinkt al smakelijk. Maar wat is eigenlijk een groove? En hoe bak je de lekkerste kruidkoek? Bepaal samen met de musici het recept van jullie kruidkoek. Gaat er een softe gitaarlick in of toch liever een botte bassolo? Dit explosieve bandje waar je gegarandeerd je vingers bij aflikt, gaat het samen met jullie ontdekken!

Voor:  groep 6 t/m 8
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten
Lessen: digitaal materiaal voor een voorbereidende les in de klas
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, dansen, luisteren, presenteren, receptief, reflectief
Nationale Opera & Ballet
The Sleeping Beauty

Prinses Aurora moet door een vervloeking honderd jaar slapen, en kan alleen gewekt worden door de kus van een prins. Dit beroemde ballet wordt al ruim veertig jaar opgevoerd door Het Nationale Ballet.
 
Complete beschrijving voor op website (geen limiet)
Prinses Aurora zal zich op haar zestiende verjaardag aan de spoel van een spinnenwiel prikken en sterven: dat is wat een boze, wraaklustige fee haar bij haar geboorte heeft toegewenst. Een goede fee weet echter te voorkomen dat de prinses sterft. In plaats daarvan zal zij honderd jaar slapen, om daarna gewekt te worden door de kus van een prins.
 
Dit ballet wordt gedanst voor het primair onderwijs in een speciale, aangepaste versie. De leerlingen worden vooraf voorbereid met digitaal lesmateriaal en een dansworkshop op school. Voor leerkrachten wordt een voorbereidende middag georganiseerd in Nationale Opera & Ballet.

Voor:  groep 5 en 6
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 75 minuten
Lessen:
digitaal lesmateriaal en 1 voorbereidende workshop op school lespakket voor circa 3 lessen
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief
Maart
16
   
Bimhuis
Groove Beest: ISLA
Volg je gevoel en de stem van je hart samen met zangeres Isla

Een combinatie van pop, soul en jazz, maar ook gospel, de prachtige koorzang uit de Amerikaanse kerk zorgt ervoor dat je tijdens dit concert niet stil kunt blijven zitten! Zangeres Isla (spreek uit: Aila) heeft een dijk van een stem en laat je horen hoe je al groovend, swingend en zingend door het leven gaat. Dus laat je meevoeren, zet je beste stem op en swing mee met haar liedjes over het leven en de liefde, maar vooral de liefde voor jezelf!
 
Isla wilde al van jongs af aan zangeres worden en zelf liedjes maken. In België, waar ze is geboren, leerde ze pianospelen. Nu woont ze in Nederland, waar ze van alles leerde over het zingen van jazz. Ze ging zelfs naar Amerika om haar eigen muziek te leren schrijven. In dit Groove Beest-avontuur laat ze deze nummers horen met haar band, waar ze samen met haar vrienden en vriendinnen in speelt.  

Voor:  groep 6 t/m 8
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten
Lessen: digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas, workshop in de klas, podcast
Muzikale domeinen
Zingen, spelen, bewegen, dansen, luisteren, receptief
© 2022 Alliantie Muziekeducatie Amsterdam