Uitdagend en creatief, gericht op de individuele ontwikkeling. "Wat vind ik hier eigenlijk van?"
Schoolconcerten waarbij leerlingen meedoen en leren om de complexere facetten van (klassiek)muziek te begrijpen. 
December
8
   
Bimhuis
Groove Beest: Kruidkoek

Groove Beest Kruidkoek, dat klinkt al smakelijk. Maar wat is eigenlijk een groove? En hoe bak je de lekkerste kruidkoek? Bepaal samen met de musici het recept van jullie kruidkoek. Gaat er een softe gitaarlick in of toch liever een botte bassolo? Dit explosieve bandje waar je gegarandeerd je vingers bij aflikt, gaat het samen met jullie ontdekken!

Voor:  groep 6 t/m 8
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten
Lessen: digitaal materiaal voor een voorbereidende les in de klas
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, dansen, luisteren, presenteren, receptief, reflectief
April
11
   
Oorkaan
Superball, Lollipop & Mr. Classic
What is your #battle? Tijdens dit theatrale concert word je meegevoerd door de kracht van hiphop beats, klassiek slagwerk en drums. De drie musici in Superball, Lollipop & Mr. Classic vertellen een verhaal zonder woorden maar met een eigen ritme. Beatboxen, muziek en dancemoves komen samen in een spannend spel waarin we bewegen op de beat die we allemaal kennen, de beat van ons eigen hart. Wat hebben we nodig? Onszelf en elkaar! Are you ready to follow your own rhythm? Wanneer onze ritmes samenkomen zijn we onverwoestbaar!
 
Beatboxer challenges female drummer challenges klassiek slagwerker. #StreetMeetsPluche
Akoestisch vs Elektronisch
Turning on your head is a matter of hard practice. Hier draait het om authenticiteit. #NoFilter
Connect met de kracht van kwetsbaarheid. Dat maakt jou en de groep #unbreakable.
What is your #battle?
Voor:  groep 5 t/m 8
Waar: Muziekgebouw
Duur: 60 minuten
Lessen: digitaal lesmateriaal voor in de klas.
Muzikale domeinen
Bewegen, luisteren, receptief, reflectief
Maart
16 - 17
   
Concertgebouworkest i.s.m. Het Concertgebouw en Oorkaan
Romeo & Julia
Met muziek van Sergei Prokovjev

Al heel lang geleden… Heel heel heel lang geleden… Was er een straat waarin twee families woonden…
En deze twee families hadden al zo lang ruzie… Dat niemand meer wist waar die ruzie eigenlijk over ging…

In dit concert maken de leerlingen kennis met Romeo en Julia, het meest beroemde liefdespaar aller tijden. Shakespeare schreef ooit een toneelstuk over die twee, dat niet goed afliep.
De componist Tsjaikovski las het, en had zoveel medelijden met Romeo en Julia, dat hij de mooiste muziek voor ze componeerde die hij kon bedenken. Het Concertgebouworkest vertelt samen met de leerlingen en twee acteurs een eigen versie van het eeuwenoude verhaal. Daarin kiezen Romeo en Julia zelf voor een nieuwe afloop…

Voor:  groep 7 en 8
Waar: Grote zaal, Het Concertgebouw
Duur: 60 minuten
Lessen:
7 lessen van circa 30 minuten via een digitaal lespakket
Muzikale domeinen
Zingen, spelen, luisteren, vastleggen, presenteren, reflectief
Februari
24
   
Muziekgebouw
Van Gogh's Way To Go

Stel: je wil gaan werken, maar je weet niet goed wat je leuk vindt. De verwachtingen zijn hoog, je probeert van alles uit, maar geen enkel beroep maakt je tevreden. Het overkwam de wereldberoemde kunstenaar Vincent van Gogh. Totdat hij zijn droombaan vond. Van Gogh’s Way To Go gaat over kiezen voor je passie.
 
Rietkwintet Calefax brengt Vincent van Gogh muzikaal en theatraal tot leven. We zoomen in tot op de kleinste details van zijn schilderijen en maken met uiteenlopende stijlen klassieke muziek de onderliggende emoties voelbaar. Je hoort werken van bekende levende componisten en beroemde stukken van vroeger. Zo reizen we met Vincent mee, langs de wegen waar zijn liefde voor kunst hem voerde.
 
Van Gogh’s Way to Go is een voorstelling van rietkwintet Calefax in samenwerking met Van Gogh Museum en Muziekgebouw aan ‘t IJ.
 
Naast het concert van Calefax in de Grote Zaal van het Muziekgebouw zijn er verschillende aanvullende activiteiten die je kunt bezoeken.

Voor:  groep 7 en 8
Waar: Muziekgebouw
Duur: 60 minuten
Lessen: digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas
Muzikale domeinen
Spelen, luisteren, receptief, reflectief
Januari
30
   
Bimhuis
Groove Beest: Cacha Mundinho

Weet je waar ze goed kunnen grooven? In Portugal! Maar ook in Brazilië, Angola, Mozambique of een van de vele andere landen over heel de wereld waar ze Portugees praten. De muziek uit al die landen heeft ook één ding gemeen: ze swingt, ze bruist en ze groovet! Luister maar naar Cacha Mundinho!

Cacha Mundinho is de band van Joana Almeida, de eerste vrouwelijke klassieke fadogitarist van Portugal. In de onwijs de pan uit swingende muziek van Cacha Mundinho hoor je fado maar ook invloeden uit de Kaapverdiaanse en Braziliaanse muziek, én uit jazz.

Zoveel ritme in één smeltkroes, probeer daar maar eens stil bij te blijven zitten. We verklappen het alvast: dat gaat je niet lukken. En dat hoeft ook niet! Bij Groove Beest is het publiek net zo belangrijk als de muzikanten. Dus ga lekker helemaal los!

Voor:  groep 6 t/m 8
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten
Lessen: digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas, workshop in de klas, podcast
Muzikale domeinen
Zingen, spelen, bewegen, dansen, luisteren, receptief
November
1
   
Bimhuis
Groove Beest: Koffie!

De Amsterdamse band Koffie heeft het ideale groove-recept uitgevonden: smoothe jazz en seventies funk, gemixt met keiharde afrobeats uit Nigeria. Met zeven man sterk krijgen ze zelfs de stijfste hark nog uit z’n stoel. Verwacht opzwepende improvisaties, eindeloze beats en hete grooves.

Voor:  groep 6 t/m 8
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten
Lessen: digitaal materiaal voor een voorbereidende les in de klas
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, dansen, luisteren, presenteren, receptief, reflectief
December
9
   
Nationale Opera & Ballet
Operetta Land
 

Operetta Land bestaat niet. Het is een verzonnen land met verzonnen mensen die verzonnen avonturen beleven, waarbij ze om de haverklap in zingen uitbarsten. En toch: zodra je één stap in Operetta Land hebt gezet wil je er altijd blijven. Kom maar kijken als je het niet gelooft…

In de familievoorstelling Operetta Land neemt theatermaker Steef de Jong je mee in een meeslepend verhaal, vol van alles wat operettes zo onweerstaanbaar maakt: romantiek, misverstanden, persoonsverwisselingen, list - en bovenal verrukkelijke muziek. Naadloos smeedt Steef nummers van componisten als Strauss, Offenbach en Sullivan aaneen tot een gloednieuwe, eigentijdse operette voor jong en oud. Maak kennis met de ongenaakbare prinses Galathea, de naar liefde hunkerende hofdame Lady Kant, de geniepige koning Pygmalion, de geheimzinnige prins Nicola en nog vele andere markante figuren.

Steef de Jong oogst al jaren veel succes met zijn voorstellingen waarin hij met ingenieus geconstrueerde kartonnen decors de verbeelding van de toeschouwers prikkelt. Voor zijn werk put Steef volop uit de rijke geschiedenis van de operette, het luchtige en uitdagende zusje van de opera. Nu brengt hij zijn veelzijdige werkwijze voor het eerst naar het grote toneel van De Nationale Opera. Jonge musici van het Nationaal Jeugdorkest duiken in het operetterepertoire. Een cast van jonge zangers, onder andere van De Nationale Opera Studio, vertolkt de excentrieke karakters in deze feestelijke productie.

Voor:  groep 7 en 8
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: nog niet bekend
Lessen:
digitaal lesmateriaal en 1 voorbereidende workshop op school
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief
December
20
   
Nationale Opera & Ballet
The Sleeping Beauty

Prinses Aurora moet door een vervloeking honderd jaar slapen, en kan alleen gewekt worden door de kus van een prins. Dit beroemde ballet wordt al ruim veertig jaar opgevoerd door Het Nationale Ballet.
 
Complete beschrijving voor op website (geen limiet)
Prinses Aurora zal zich op haar zestiende verjaardag aan de spoel van een spinnenwiel prikken en sterven: dat is wat een boze, wraaklustige fee haar bij haar geboorte heeft toegewenst. Een goede fee weet echter te voorkomen dat de prinses sterft. In plaats daarvan zal zij honderd jaar slapen, om daarna gewekt te worden door de kus van een prins.
 
Dit ballet wordt gedanst voor het primair onderwijs in een speciale, aangepaste versie. De leerlingen worden vooraf voorbereid met digitaal lesmateriaal en een dansworkshop op school. Voor leerkrachten wordt een voorbereidende middag georganiseerd in Nationale Opera & Ballet.

Voor:  groep 7 en 8
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 75 minuten
Lessen: digitaal lesmateriaal en 1 voorbereidende workshop op school lespakket voor circa 3 lessen
Muzikale domeinen
Zingen, bewegen, luisteren, receptief, reflectief
Maart
16
   
Bimhuis
Groove Beest: ISLA
Volg je gevoel en de stem van je hart samen met zangeres Isla

Een combinatie van pop, soul en jazz, maar ook gospel, de prachtige koorzang uit de Amerikaanse kerk zorgt ervoor dat je tijdens dit concert niet stil kunt blijven zitten! Zangeres Isla (spreek uit: Aila) heeft een dijk van een stem en laat je horen hoe je al groovend, swingend en zingend door het leven gaat. Dus laat je meevoeren, zet je beste stem op en swing mee met haar liedjes over het leven en de liefde, maar vooral de liefde voor jezelf!
 
Isla wilde al van jongs af aan zangeres worden en zelf liedjes maken. In België, waar ze is geboren, leerde ze pianospelen. Nu woont ze in Nederland, waar ze van alles leerde over het zingen van jazz. Ze ging zelfs naar Amerika om haar eigen muziek te leren schrijven. In dit Groove Beest-avontuur laat ze deze nummers horen met haar band, waar ze samen met haar vrienden en vriendinnen in speelt.  

Voor:  groep 6 t/m 8
Waar: Bimhuis
Duur: 60 minuten
Lessen: digitaal lesmateriaal voor voorbereidende les in de klas, workshop in de klas, podcast
Muzikale domeinen
Zingen, spelen, bewegen, dansen, luisteren, receptief
© 2022 Alliantie Muziekeducatie Amsterdam