Ontdek het theater, leer zingen als een operazanger of componeer je eigen muziekstuk.
Voor ieder niveau, met de klas, op school of bij de muziekpodia. 
Concertgebouworkest
Tussen je oren
In samenwerking met SchoolTV

Kinderen spelen de hoofdrol in ‘Tussen je oren’. Door het Concertgebouworkest gespeelde klassieke meesterwerken roepen bij hen fantasieën op, die in de filmpjes tot leven komen. De muziek loopt uiteen van Mozart, Beethoven en Mahler tot Prokofjev, Stravinsky en Adams. Naast de kinderen en acteur Rogier van Erkel figureren ook enkele musici uit het orkest. Zo speelt in het eerste filmpje, Fernando en Piazzolla, concertmeester Liviu Prunaru mee. De fantasie van Fernando gaat over het maken van een ruimtereis en het ontmoeten van een marsmannetje.

Schooltv en het Concertgebouworkest willen hiermee graag kinderen aansporen hun fantasie de vrije loop laten bij het luisteren naar klassieke muziek.

Voor:  groep 4 t/m 8
Waar: online
Duur: 6 minuten per filmpje
Muzikale domeinen
Luisteren, receptief, reflectief
De Nationale Opera
Spoorzoeken in het theater

Voor leerlingen van groep 1 t/m 8 is er een actieve rondleiding beschikbaar. Het is een spannende ontdekkingsreis langs de schatkamers van het theater. Daar is altijd veel te doen! In alle drukte is er vandaag een belangrijk rekwisiet zoekgeraakt: een voorwerp dat gebruikt moet worden in de voorstelling die vanavond gespeeld gaat worden. Met een plattegrond vol aanwijzingen volgen de leerlingen een spannende speurtocht door het theater. Om de tocht tot een goed einde te brengen, zal er ook gezongen of gedanst moeten worden!
 
De rondleiding is beschikbaar in een ballet- en een operavariant en er zijn verschillende versies voor onder-, midden- en bovenbouw. In combinatie met een van onze andere workshops, lessen en projecten kan ook een algemene kinderrondleiding door ons theater worden gevolgd.

Voor:  groep 1 t/m 8
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 90 minuten
Kosten: €75 per groep van 15 leerlingen
Muzikale domeinen
Zingen, dansen, luisteren, receptief
Het Nationale Ballet
Magie en muizenissen
Het beroemde sprookjesballet De notenkraker vertelt het verhaal van Clara die een notenkrakerpop cadeau krijgt. Als Clara gaat slapen, danst ze in haar droom met de notenkraker, totdat ze worden aangevallen door de Muizenkoning en zijn leger muizen. Clara en haar notenkraker weten te ontsnappen. Ze komen terecht in een magische wereld en reizen langs verre landen... Het Nationale Ballet danst sinds 1996 zijn eigen versie van dit ballet: Notenkraker & Muizenkoning.
 
Tijdens de workshop brengen de leerlingen het verhaal samen tot leven. In korte tijd maken ze kennis met de diverse aspecten van ballet: van oefenen tot inleven en van kostuums kiezen tot presenteren op muziek, in echt theaterlicht en een klein decor. Voor wie wil, zijn er tot slot spitzen om zelf even te proberen! De workshop vindt plaats in een studio van Nationale Opera & Ballet, maar kan in aangepaste vorm ook op school worden gegeven.
 
De les wordt gegeven door een professionele dansdocent. Er zijn twee varianten, één voor kleuters / onderbouw en één voor de midden- en bovenbouw. Voor deze workshop is het belangrijk dat de leerlingen trainings- of gymnastiekkleding meenemen.
Voor:  groep 1 t/m 8
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur:

Groep 1 t/m 3: 1,5 uur incl. korte pauze
Groep 4 t/m 8: 2 uur incl. korte pauze
Muzikale domeinen
Zingen, spelen, bewegen, dansen, luisteren, presenteren
Muziekgebouw
SoundLAB workshop

In het SoundLAB speel je op bijzondere instrumenten als de Dato DUO, Toonpad, Formonium en de MODi. Hiermee maak je samen met anderen een heel nieuw muziekstuk. Je gaat in deze workshop zelf experimenteren met klanken, de lol ervaren van het muziek maken en op een creatieve manier nieuwe muziekstukken bedenken. In de workshop SoundLAB staat experimenteren met wonderlijke, unieke instrumenten centraal. Kom je op onderzoek in ons laboratorium? Noten lezen is niet nodig.

Voor:  groep 3 t/m 8
Waar: Muziekgebouw
Duur: 90 minuten
Lessen:  1 les digitale voorbereiding
Muzikale domeinen
Zingen, spelen, bewegen, dansen, luisteren, presenteren, reflectief
De Nationale Opera
De prins en de sinaasappels
In deze workshop maken de kinderen kennis met de kunstvorm opera door middel van een bijzonder verhaal van een prins en 3 sinaasappels.

In korte tijd maken de kinderen onder begeleiding van een workshopdocent een korte opera, waarbij veel ruimte is voor eigen ideeën. Alle aspecten van opera komen aan bod: acteren, zingen, regisseren en presenteren. Aan het eind van de workshop komen alle teksten, liedjes en tableaus samen en ontstaat er plotseling een voorstelling… met of zonder publiek!
 
De workshop vindt plaats in een studio van Nationale Opera & Ballet met licht en kostuums. Een docent zang & spel en een pianist begeleiden de kinderen in dit muzikale theateravontuur.

Voor:  groep 1 t/m 8
Waar: Nationale Opera & Ballet
Duur: 1 tot 2 uur of als speciale dag op school
Muzikale domeinen
Zingen, spelen, bewegen, dansen, luisteren, presenteren
Nationale Opera & Ballet
Opera en ballet met je klas

Opera
Opera in je klas laat leerlingen kennismaken met opera. Een operazangeres zingt een aria in de klas en geeft een korte zangles met een aantal spelopdrachten. De nadruk ligt op zang als expressiemiddel. Hoe klinkt verdriet of verliefdheid? Hoe kun je je stem gebruiken om een verhaal te vertellen? Hoe kan de muziek je helpen om een tekst te onthouden? Al doende leren de leerlingen over muziek, theater en opera.
 
Als afsluiting zingt de zangeres samen met alle kinderen, docenten, ouders en verzorgers een speciaal lied op het schoolplein. 

Ballet
Tijdens deze workshop maken leerlingen kennis met ballet. Twee jonge dansstudenten van de Nationale Balletacademie en een dansdocent bezoeken de klas. De kinderen zien een dagelijkse warming up van de dansers en oefenen samen met de dansers diverse balletpassen en -bewegingen. Daarbij kunnen ze alles vragen over het werk en leven van een danser. 
 
Als afsluiting wordt een pas de deux gedanst voor de leerlingen en dansen alle leerlingen een korte choreografie voor de dansers. De workshop biedt leerlingen een praktische introductie op de wereld van klassiek ballet en het beroep van balletdanser.

De workshops van opera en ballet zijn ook te combineren tot één activiteit.

Voor:  groep 3 t/m 8
Waar: op school
Duur: lessen van 45 minuten in iedere klas
Lessen: workshops met een aansluitende presentatie op het speelplein
Muzikale domeinen
Zingen, spelen, bewegen, presenteren, reflectief
Concertgebouworkest en Nationale Opera & Ballet
Gratis apps voor op het digibord

Scholen mogen de educatieve apps van Het Concertgebouworkest en Nationale Opera & Ballet gratis gebruiken. Toepasbaar voor zowel een groepsleerkracht als de vakdocent muziek.

Voor:  groep 1 t/m 8
Waar: op school
Duur: gevarieerd
© 2022 Alliantie Muziekeducatie Amsterdam